EFT Emotionally Focused Therapy

Wat is Emotionally Foccused Therapy (EFT)?

 

EFT is een relatietherapie, ontwikkeld door dr. Sue Johnson in Canada. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar echtparen en heeft gezocht naar een effectieve manier om de verbinding te herstellen of te verbeteren. Zij heeft die inzichten bijeen gebracht in EFT. Inmiddels is EFT de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief. De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan! In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen.

 

Wat doet een EFT therapeut?

In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in je relatie. Sue noemt dat wel de 'dans' waardoor je wordt meegesleept. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in je relatie. Een EFT therapeut begint met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in die 'dans'. We kijken naar de logica in jullie stappen en zoeken naar de uitweg: de 'dans' is de gezamenlijke vijand, en niet je partner. Als je dat kunt zien dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Je ziet beter wat je zelf doet waarmee je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen, zijn jullie straks in staat om echte verbinding te voelen.

 

Werkwijze:

Individuele behandeling start na de aanmelding met een eerste online face2face intakegesprek (Skype of Whatsapp). In dit intakegesprek bespreken we met u uitgebreid over de redenen van aanmelding, uw persoonlijke klachten en wensen voor de behandeling (wat u hoopt dat de behandeling op zal leveren. 

 

Eclectische therapie (blended):

Jij of jullie krijgen online face2face gesprekken (Skype/Facetime) naast whatsapp/email contact. Dit afhankelijk van jullie behoeften en verloop van de behandeling. We noemen deze Whatsapp/E-mailcontacten, E-health consulten. Omdat er sprake is van zowel face2face als ook E-health is er sprake van een blended behandeling. Dit helpt jullie om ook tussen de behandelgesprekken door ondersteund bezig zijn met een persoonlijk proces, de therapeut verwijst namelijk naar internetsites, video's of artikelen waar u tussen de gesprekken door gebruik van kan maken. Op onze website vind u al veel van dit materiaal terug wat ook al voorafgaand aan de behandeling voor u interessant kan zijn. 

 

De opzet van de individuele behandeling is als volgt: 

1) Jullie/jij (of de verwijzer) doet een telefonische of schriftelijke aanmelding

2) jullie/Jij krijg(t)(en) een online intakegesprek via Whatsapp of Skype met de systeemtherapeut

3) De therapeut schrijft een behandelplan en stuurt jullie beide/jou een behandelplan toe

4) Jullie/jij lezen/leest het behandelplan

5) Jullie/jij bespreekt/bespreken het behandelplan in het vervolggesprek met de therapeut

6) Indien akkoord start behandeling gelijk, indien niet wordt behandeling beter afgestemd

7) Elk gesprek is ook evaluatief (op tevredenheid verloop behandeling

8) Na 4 a 5 gesprekken evaluatie, advies en afstemming (continueren, afronden en/of verwijzing)

9) Indien continueren wordt er een inschatting gemaakt op aantal consulten, en afstemming op doelen. Indien verwijzing krijgen jullie of krijg jij een advies over mogelijkheden en een verwijzingsverslag  voor vervolgbehandeling. Indien jullie wensen, u wenst wordt de huisarts of andere verwijzer geïnformeerd over de afronding van behandeling. Indien jullie of jij niet wilt dat de verwijzer wordt geïnformeerd doen wij dit niet. (wij houden ons aan u wensen tot privacy, zie privacy informatie)